K-kullen

Liane Wendt
Tåäng
Ambjörntorp 41
S430 22 Väröbacka 
Sweden 
T.  (+46) 0340-66 56 27

 

Febr 2010
Mamma Gunnel är DNA-testad för linsluxation och är FRI. Detta innebär att ingen av hennes valpar kan få denna defekt!

080502
Idag hämtade familjen Carlson YoYo som nu bosätter sig i Lidköping. Skönt att han äntligen får en egen familj att fostra - här hade han inte mycket att säga till om bland alla gamla hundtanter. Man fäster sig alltid mycket mer när en valp stannar så länge som YoYo har gjort och det var lite svårt att släppa iväg honom. Han kommer nog att få fullt upp, med 5 barnbarn i familjen.

080126
I onsdags flyttade Kendo till Stockholm, och jag hade så när flyttat med! Matte kom med tåg och när hon skulle åka hem följde jag med upp på tåget för att se till så att hon kom med ordentligt med valp och alla tillbehör. Efter bara nån minut ser jag till min fasa att tåget rör sig.............Panik, panik, tåget far iväg med mig ombord - bilen med handväska och pengar står kvar på stationen i Varverg och tågeländet stannade inte förrän i Göteborg! Tur ändå, det kunde ju gått nonstop till Skövde, eller nåt.........Snällt ex susade i bil upp och hämtade mig! Tågkonduktören var ju snäll som inte tog betalt, men jag lovar, det ska dröja innan jag går på tåget igen!
Kendo kom iallafall hem i lugn och ro.
Kvar här hemma finns nu bara brorsan YoYo, en helmysig, pussig och kramig kille som också han önskar ett nytt hem. Han är besiktigad, chipmärkt, "färdigvaccinerad", koppelvan och mycket trevlig att handskas med.

080112
Fyra av valparna flyttat, och det blev märkbart lugnare efter julhelgen! "Kendo" och "Yoyo" går nu tillsammans med de fem vuxna damerna och accepterades utan protester som flockmedlemmar. Nåja, farmor Rayah muttrar då och då när de blir för närgångna. De har sanslöst roligt när vi går på promenad på gärdena. Ett litet tag var det ju torrt och kallt, som avlöstes av en snödag! men nu är det bara blött och blött och blött... Valparna är inte ledsna för det, de far omkring som skållade troll!
De är fortfarande till salu!

071213
Valparna är redan 7 veckor! De är ute flera gånger dagligen och de föredrar faktiskt att göra ifrån sig ute, till min lättnad! Svåra att fånga på bild är de också, men här kommer två nya kort.


Lhinacre Kendocrescendo inbjuder till bus!
Han och en lika vit bror är fortfarande till salu.


Lhinacre Keeponrunning filosoferar
och studerar, vad är han lite hemlighetsfull om.

071209
En söndag med släktträff och utegång.
Fint besök fick valparna av pappa Eriks matte Jane, morfar Ludwigs matte Maud och uppfödare Anki.
Bus och  pussar delades ut åt alla håll och valparna - allihop - fick MVG av hela släkten!
Efter kaffe - som valparna inte fick - följdes besökarna ut, trots duggregn och genomsur gräsmatta, av valparna som plötsligt upptäckte en ny värld, och det var KUL!

071205
Idag har mamma Gunnel, pappa Erik, moster Jenna och farmor Rayah varit hos veterinären och ögonlysts, alla utan anmärkning.

071202
Efter att ha träffat valparna har familjen Ericson bestämt sig för den av de tre vita som har dalmarinerfläckar lite här och där. Kvar finns då två vita (nr 4+5) samt den blå (nr 6).

071201
5 veckor och 2 dagar! Valparna är på benen, äter torrfoder 4-5 gånger om dan, busar i sin kattunnel, pussar på mig, kissar och bajsar, dock inte på mig! Vid 5 veckor vägde de 2025, 1900, 1825, 1875, 2150 och 2100. Ganska rejäla med andra ord! Alla utom 6:an har svansarna i en snygg båge över ryggen, 6:ans står rakt upp. 3:an har sedan dag 1 fått mer och mer "dalmatiner"-fläckar, kommer på både rygg och tassar. Tänderna kommer - vilket min näsa får erfara - och alla har saxbett, så här långt. Två av valpköparna har varit hit och tittat på sina nya familjemedlemmar, i morgon kommer den tredje.
Valparna har också fått sina "stamtavlenamn". Meningen var att de alla skulle heta melodititlar, men jag kunde inte motstå 2 tungvrickande rim-namn så, såhär fick det bli; 
1:an svart med vita tecken, hane heter L Knockthreetimes
2:an svart med vita tecken, tik heter L Killingmesoftly
3:an, 4:an och 5:an är vita, vem som är vem bestäms vid ID-märkningen och deras namn är L Karokilimanjaro, Kendocrescendo  och Knowingmeknowingyou
6:an blå(!) hane heter Keeponrunning.
Kanske höjer nån på ögonbrynen vid färgen blå, saken är den att jag haft denna färg sedan 1995, då valparnas mormor SUCh L Wanna B Wild föddes, utan att veta vad det var. Hon hade denna märkliga färg som är svart i botten och brun i topparna. Henne reg. jag som sobel, för det var vad jag trodde hon skulle bli. Walice har i sin tur lämnat denna färg vidare och jag har haft flera valpar som är reg. som brunsvarta. När jag fick tillräckligt med tid att läsa igenom WOTT-Magazinet (http://www.world-of-tibetan-terriers.de) som kom 2005 och är på tyska/engelska, upptäckte jag att den besynnerliga färg som jag aldrig riktigt fått kläm på heter blå! Som vuxna får dessa blå valpar en mer eller mindre grå ton, som för övrigt är vanligt också på svarta valpar. Men i WOTT-Magazinet beskrivs färgen precis på det sätt jag upplevt den, så jag har efter snart 33 år med tibbe fortfarande en hel del att lära! Festligt!
På bilderna nedan är valparna 34 dgr


1:an, Lhinacre Knockthreetimes, "Figo"

tiken, Lhinacre Killingmesoftly, "Klarah"


3:an,  Lhinacre Karokilimanjaro, "Wiggo"


5:an t.v. och 4:an t.h. båda dessa är till salu

4:an 


6:an Lhinacre Keeponrunning är också till salu


071111
17 dagar har bara rusat iväg, och nu är det snart slut på lugnet! På 13:e dagen öppnade alla sina ögon samtidigt! På 15:e dagen hade alla tredubblat sin vikt, och idag väger de i tur och ordning: 
810, 830, 775, 830, 815 och 975 gram. Alla viftar också på svansen! Så ljuvligt att se!
På fotona nedan är valparna 16 dagar.


Förstfödde killen


Sistfödde killen & Klarah


Klarah & "3:an"


2 snögubbar!


071102
8 dagar gamla har nu den förste, nämligen sistfödde, fördubblat sin födelsevikt. Allt är väldigt lugnt och vill man lata sig ör det bäst att snabba på. Rätt vad det är kommer småttingarna på benen, och då blir det andra bullar..............
Vi firar här idag, valparnas pappa vann sitt tredje cert i Växjö idag och blev därmed champion! Valpisarna får väl ha en extra slurk av mammas goda mjölk och jag duttar väl på med en slurk Aurora!
071025
Klockan är 14.20 och allt är lugnt. Det var särdeles präktiga valpar denna gång! Först ut kl 00.54 var en svart hane på 220 gram. Han har en stor vit stjärna i pannan, vitt "halsband" på höger sida, vitt förbröst, vita tecken på alla tassar och lite vitt på svanstippen. Nr 2, kl 01.14  var lilla Klarah, enda tösen: svart med vitt förbröst, 3 vita tassar, strimma i pannan,  vit haka, vit svanstipp och vit nackfläck. Hon vägde 225 gram. Sedan följde 01.52, 02.24 och 04.26 tre helvita hanar! Visst anses de vita som särskilt lyckobringande och kan med fog kallas "snölejon". De kan, som t ex dalmatiner, utveckla svartpigmenterade prickar i varierande antal över hela kroppen, ska bli mycket spännande att följa dem. En av dem har iallafall redan lite svart nospigment och de andra har fått hjälp med pigment i form av tusch i nacke och panna för att skilja dem åt! De vägde i tur och ordning 230, 245 och 225 gram. Avslutade gjorde en i det närmaste helsvart hane på 275 gram! Han har bara små fläckar med vitt på bröstet.
 
------------------
Klockan är 05.10 och jag tror att valpningen är klar och allt har gått bra även om det har varit en seg natt. Men inte stämde pendelns svar inte! . 5 hanar, varav 3 helvita (än så länge) och 2 svarta med vita tecken samt en tik som är svart med vita tecken. Nu ska jag försöka vila en stund, så blir det mera nyheter och foto när jag är vaken!
071021
 Morgontempen idag var 37,4o och den svala temperaturen ute gjorde att morgonpromenaden på 4,5 km kändes lätt! Nu kan vi inte göra så mycket mer än vänta! Har en kaka i ugnen, det kommer besökare för att träffa hundarna, kanske blivande tibbeägare.Hoppas det, det känns som om där är många i magen som vill ut!

071020
Stöön! Ryggen skriker om nåd nu när valprummet är iordningställt, det ska ju skurars och putsas och dammas och fixas! Valplådan är skrubbad och framställd, 5 dagar kvar???? Gårdagens temp låg på 37,4o resp 37,8o, så natten var lugn.

071019
56:e dygnet. Gunnel har ökat lite till i vikt, till 3,1 kg och ökat 1 cm i bukomfång, till 12 cmm. Hon äter inte det jag vill och tycker hon ska, men nog får hon i sig mat så det räcker för henne och de små ändå! Tempade för första gången, 37,5o på morgonen och 37,7o på kvällen, alldeles normalt.  Man sitter andäktigt med händerna på Gunnels stora mage och känner valparna kicka och boxas överallt.

071013 - 51:a dräktighetsdygnet
12 dagar kvar eller............. Förra gången började hon valpa på 59:e, och hennes mormor "Ulla" valpade en gång på 56:e dygnet, så man vet aldrig.
Hon är JÄTTETJOCK och man märker att hon börjar få lite problem. Det finns inte så mycket plats för stora matportioner, så hon får oftare och mindre portioner. Det blir varmt när hon ligger nära - som Gunnel helst vill, och lite flåsigt på promenaderna. Efter 7 veckor hade hon gått upp 2,8 kg och ökat 11 cm i bukomfång, så det är en hel del extra att bära omkring på.

070929
Det har nu gått 36 dagar sedan Gunnel var och hälsade på hos Erik, som förresten var på Tibethund idag, där Margareta Sundqvist dömde, och blev trea i ökk med  CK.
Bara senaste veckan har hon gått upp ett helt kilo! Så det råder ingen tvekan om att hon är dräktig! Kunde inte låta bli att konsultera pendeln om kön på valparna och det ska bli mycket intressant att se om det blir fyra tikar, för så svarade den!

070921
Fyra veckor idag! Matstrejkar! Jag får i henne burkmat och Frolic - om jag matar! Hon är lite "seg" ute på promenad och går bokstavligt talat på mina hälar! På 25:e dygnet "frågade" jag pendeln om Gunnel var dräktig och fick ett positivt svar! Två dagar senare var jag nyfiken på hur många valpar det skulle bli och fick ett ja först på sex! Spännande!

070914
Tre veckor har gått, och Gunnel vill inte ha någon frukost sen några dagar. Strular nu också med eftermiddagsmålet. Kan vara ett "bra" tecken!

070824
Äntligen! Vi hade gett upp Jane (Eriks matte) och jag, efter två besök utan vidare glöd (hos Gunnel) på 12:e och 14:e löpdagen. På 16:e började dock Gunnel visa intresse, så det var bara att åka upp till Erik igen. Vi hann med både en och två koppar kaffe utan att Erik och Gunnel fick till det, så Jane och jag beslöt oss för en sista kopp och under tiden diskutera om Erik skulle följa med mig hem eller att Gunnel skulle stanna hos Erik och Jane. Kaffet skulle precis hällas upp när det unga paret smög upp för trappan till sovrummet - vart annars - och där fick vi sitta alla fyra i 25 minuter! Så var det klart!


SUCh Lhinacre Itwasntme
e. Napoleon v d Friesiana
u. Schaka-Ta's Tiraya
äg. Jane Billström, foto Inger Johannesen


Lhinacre Falsealarm
e. Thanee's Fool For You
u. SUCh Lhinacre Wanna B Wild

Stamtavla K-kullen

Far
SUCh Lhinacre Itwasntme
"Erik"
HD A
ögon u.a.

farfar
 Napoleon v d Friesiana
"Leo"
HD A, ögon u.a.

 

 

 


farmor
Schaka-Ta's Tirayah
"Rayah" 
HD A, ögon u.a.

farfarsfar
Bag-Phebs Dzag-Pa von Jilong
HD A, ögon u.a.


farfarsmor
Thu-Sangs Oween-Thia Potala
H (=nuv. HD A), ögon u.a.farmorsfar
DK DJ Ch K'I-Lin's Banday
HD A, ögon u.a.
anl.bär. linsluxation

farmorsmor
Int NordUCh EUJV-97
Schaka-Ta's Minaya
HD A, ögon u.a.
anl.bär. linsluxation

Mor
Lhinacre Falsealarm
"Gunnel"
HD A
ögon u.a.

morfar
Thanee's Fool For You
"Ludwig"
HD A, ögon u.a.

 

 

 

mormor
SUCh Lhinacre Wanna B Wild
"Walice"
H (=HD A), ögon u.a. 

morfarsfar
DK&SUCh Ka Ta Ya's Eddie-Lamleh
HD A, ögon u.a.

morfarsmor
Int&NordUCh Thanee's Bachelor Bait
H (=HD A), ögon u.a.


mormorsfar
Thu-Sangs Black And White Pontus
H (=HD A), ögon ua.a

mormorsmor
SUCh Lhinacre On My Own
H (=HD A), ögon u.a.

Vill du veta mer om föräldrarna och deras stamtavlor kan du gå in på Svenska Kennel Klubbens hemsida där finns alla veterinärdata och utställningsresultat, och på SvKTR/TibetanskaTerrierSällskapets sida hittar du massor av info om rasen.

Tillbaka till innehållssidan